Gavin Rain (°1971, Kaapstad, Zuid-Afrika) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar.

Reeds op jonge leeftijd was Rain gepassioneerd door kunst en schilderen. Hij studeerde dan ook kunst en neuropsychologie aan de Universiteit van Kaapstad. Beïnvloed door Seurat, Russische avant-garde kunst van de jaren 1900 en verschillende architecten (hij was eerst van plan architectuur te studeren), ontdekte hij in 2003/2004 zijn eigen neo-pointillistische stijl, die hij in de daaropvolgende jaren verder ontwikkelde.

Van dichtbij bestaan Rains schilderijen uit kleine concentrische stippen, eindigend in een piekje en geschilderd met verschillende kleuren acrylverf. Het oog van de kijker combineert deze kleuren tot één geheel. Het onderwerp van het schilderij wordt uiteindelijk pas onthuld,zodra de kijker een paar stappen achteruit zet. Hoe verder de afstand, hoe duidelijker het portret wordt.

Gavin schetst eerst het portret dat hij wil schilderen of hij gebruikt de afbeelding van een foto. Hij maakt vaak gebruik van een projectie of een raster (nauwkeuriger) om te bepalen waar hij zijn stippen zal zetten en tekent cirkels met behulp van sjablonen. Om te bepalen welke uiteindelijke kleur hij wil voor een bepaalde stip, consulteert Rain een lijst met 14 000 verschillende stippen die hij ooit heeft gemaakt. Uit deze lijst kiest hij de combinatie die precies de kleur creëert die hij wil. Typisch voor zijn techniek is het verschil in grootte van elke stip. Hoe groter de stippen, hoe donkerder de omgeving wordt en hoe kleiner de stippen, hoe lichter. De kleuren van de afzonderlijke stippen smelten ook samen tot een nieuwe kleur. Voor het creëren van schaduw worden de stippen kleiner en de gecombineerde kleuren lichter. En zo ontstaat uiteindelijk zijn afbeelding.

In 2011 nam hij voor Costa Rica deel aan de 54ste Biënnale van Venetië; in 2013 was hij te gast in het paviljoen van Bangladesh. Zijn kunst is vertegenwoordigd in galerijen en tentoonstellingen over de hele wereld.

“Ik wil dat iedereen mijn boodschap vat – namelijk, een stap achteruit zetten.”

Iets gezien dat je leuk vindt?

Contacteer ons voor meer info
of maak een afspraak om langs te komen.

Ik heb interesse in Gavin Rain

3 + 3 = ?

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.